Waytoproxy
Image default
Computers / Software / Internet

De kijkhoek van een achteruitrijcamera

De kijkhoek van een achteruitrijcamera is één van de belangrijkste eigenschappen om rekening mee te houden. Welke kijkhoek het meest geschikt is voor je voertuig en situatie heeft vooral te maken met de omgeving waar je vooral in rijdt, hoe groot je voertuig is en de mogelijkheden en voorkeuren die je hebt voor het monteren van de achteruitrijcamera.

In eerste instantie wordt er gedacht dat hoe groter de kijkhoek is, hoe beter de camera is. Je kan zo namelijk verder rechts en links achter je voertuig kijken, dus heb je meer overzicht. Toch zitten er ook nadelen aan een groet kijkhoek. Hoe wijder het beeld namelijk is, hoe kleiner alles op het scherm wordt weergegeven. Het beeld wordt daarnaast ook onduidelijker wanneer de kijkhoek groter is.

Een kleine kijkhoek bij een achteruitrijcamera zorgt ervoor dat het beeld over het algemeen helder worden weergegeven. Het feit dat je dan niet ver naar links of rechts kunt kijken kan dan wel weer een belemmering zijn, vooral bij een achteruitrijcamera vrachtwagen of een achteruitrijcamera bestelbus. Er is dan weinig zicht op de dode hoeken. Hoe kleiner de kijkhoek dus is, hoe belangrijker de positionering van de achteruitrijcamera is. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden tussen het zicht op dode hoeken rondom je voertuig en scherp beeld op je monitor van de achteruitrijcamera.

Het is belangrijk dat het beeld van de achteruitrijcamera gespiegeld is, mits deze aan de achterkant gemonteerd is. Zo is het makkelijker voor de bestuurder om te zien aan welke kant van zijn voertuig er iets of iemand zich bevindt. De chauffeur hoeft nu niet extra na te denken over waar het voorwerp of de persoon zich bevindt, wat de kans op ongelukken en/ of schade kan verminderen. Bij een camera aan de voorkant van je voertuig, is dit natuurlijk niet handig.

https://www.vanzwitserland.nl/