Waytoproxy
Image default
Computers / Software / Internet

Wat te doen tegen inbraak

 

Jaarlijks zijn er tienduizenden inbraken. Per dag vinden er honderden plaats. Dit zijn schrikbarende gegevens. Toch valt er veel aan te doen. Zowel de overheid als ex-inbrekers maken zich hard voor het beter bekendmaken van het onderwerp. Te weinig mensen staan er bij stil dat een inbreker of insluiper een paar seconden nodig heeft om binnen te dringen.

Wat kunt u doen tegen inbraak en waar letten inbrekers op? Op het internet staan veel tips die u kunt benutten, hier bespreken we er een aantal. Het komt voornamelijk neer op de laksheid van de bewoners die niet voldoende maatregelen treffen waar ze op vakantie gaan of ‘eventjes buiten de deur gaan’.

Waar letten inbrekers op?

Inbrekers letten vooral op de makkelijkheid van het huis. Wanneer een woning een makkelijke prooi is zullen ze sneller geneigd zijn om dat als doelwit te kiezen. Is een woning ten eerste lastig te benaderen (camera’s, verlichting, waakhond), ligt er niets waardevols in het zicht én is alles goed afgesloten? Dan zullen ze liever een andere wijk kiezen.

Bewegende onderdelen zijn interessant voor criminelen. Een scharnier zonder anti-inbraakstrip kan kapot gaan door wrikken. Een raam of schuifpui zonder stok of ander mechanisme wat ervoor zorgt dat het op z’n plek blijft is interessant. Ramen zonder dievenklauwen kunnen ook geforceerd worden.

Het liefst forceren de inbrekers niets, daarom is de zomerperiode met alle openstaande ramen en deuren ideaal speelveld voor ze.

Laksheid grote oorzaak

Laksheid is de voornaamste oorzaak van het feit dat kwaadwillenden aan de haal gaan met slechte beveiliging. Op sociale media aankondigen dat u op vakantie gaat met in uw profiel uw adres? Niet aan te raden.

Niet uw sloten vervangen wanneer u een nieuw huis intrekt? Ook niet aan te raden.

Het niet aan de grond vastmaken van de kliko is ook iets waar niet iedereen aan denkt. Maar kwaadwillenden gebruiken dit vaak om bij het raampje boven de grote ramen te komen. Deze zijn namelijk makkelijk te openen.